Wednesday, February 14, 2007

Ikan masak 3 rasa

Ikan yang best utk masak ni... Ikan siakap putih, Jenahak, Tombok

Ikan Tiga Rasa
Bahan-bahan

1 ekor ikan siakap / kerapu sedikit bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia
2 biji tomato (agak masak)
6 biji cili merah
10 biji cili padi
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
sedikit gula, garam bhn utk dikisar
Nenas yg dihiris..

Cara memasak:
Goreng ikan (spt biasa) garing / separuh garing (terpulang).
Toskan minyak.Ketepikan.
Tumis bawang putih (naik bau) + bhn kisar
Masukkan semua sos tadi, gula, garam dan sedikit air
masukan nenas
Tuang atas ikan

lepastu makan lah....masa hidang kena letak semua kuahnya kat atas ikan...

No comments: